Category
Healthcare
Country
Singapore
Year of Completion
2018
Client
Ministry of Health
Size
288,000sqm

The design of Sengkang General and Community Hospitals was conceived with an aim to harmonise the various components of the integrated regional hospital project – comprising a general hospital, a community hospital, and specialised outpatient clinics – into a seamless and unified, fully comprehensive medical campus. Design principles were adopted to create a holistic solution that provides patient-centric spaces in a friendly healing environment with clear and efficient way finding.

The permeability of the podium at the first storey and the north-south linear breezeway encourages interaction among staff, visitors and the general public. Pockets of landscape and seating areas within the open spaces on the first storey provide opportunities for connecting with the community through art programmes and events. The design intent is to initiate an engaging atmosphere for patients, staff and visitors.

The ‘Community Heart’ on the first storey, with various facilities, cafes and retail outlets, fronts the main entrance with an open courtyard and a vibrant pedestrian concourse with soft and hard landscaping. Accessibility to the ‘heart’ is further encouraged by extending pedestrian links to the neighboring areas and LRT network. The public outdoor spaces are complemented by training facilities, multipurpose rooms and a lecture theatre which may be used for public and community engagement events.

Similarly, the ‘Wellness Garden’ on the fifth-storey roof introduces a green oasis in the midst of the urban environment. The landscaped garden presents a friendly and therapeutic setting for patients, visitors and staff. The ward blocks ‘float’ above the podium floors, allowing glimpses of the fifth storey Wellness Garden from outside the hospital boundaries. These kelong inspired ward blocks, stepped sections and pocket courtyards encourage the filtering of natural light into the deeper parts of the podium. The separation of the main ward blocks from the podium diminishes the overall scale of the project.

This gives opportunities for creating a strong, unique architectural identity and distinguishing the main components to aid orientation around the campus. The design promotes sustainability with a modular principle that is adaptable to changing healthcare needs, while staying true to the design intent to create a welcoming campus that enhances and facilitates the recovery process.